Er Danmark kun en sølv og bronze nation?

TILLYKKE!
Stort TILLYKKE til de danske OL-deltagere, der har taget medaljer med hjem til Danmark! Jeg har dyb respekt for deres præstationer og er som mange andre blevet rørt over at se deres forløsning, når de efter flere års hårdt slid, endelig står der til OL med medaljen om halsen. Særligt Pernille Blumes reaktion ovenpå sin guldmedalje i 50 meter fri ramte mig lige i hjertet og kaldte mere end én tåre frem.

Danmark nr. 5 i verden!?
Lige nu er OL-deltagerne på vej hjem fra Rio og Danmark samler sig i stolthed om de mange følelser som OL´et har givet os. 15 medaljer blev det til Danmark denne gang, flere end nogensinde før. Og nogen har endda regnet ud, at Danmark placerer sig som nr. 5 i verden, når vi gør op hvor mange indbyggere, der går på en OL-medalje. 1 medalje pr. 380.000 indbyggere mod fx USA´s 1 pr. 2,7 mill. indbyggere.
Hvad kan vi bruge den form for statistik til udover at give begejstringen et ekstra gear? Ingenting! Danmark deltog i OL med 122 atleter, USA med 554. Danmark har 5,7 mill. indbyggere, USA 324 mill. Havde USA deltaget med et antal atleter svarende til Danmark i f.t. deres indbyggertal, skulle de have haft knap 7.000 atleter med og havde så hevet 1.500 medaljer hjem, hvis de alle havde samme potentiale som de 554 de havde sendt! Det ville have været 1 medalje pr. 214.000 US-indbyggere. 576 eller 40% af medaljerne ville i øvrigt have været af guld!

Vil vi bare snydes?
“Det er det vildeste mentale game. Jeg tror måske, at vi danskere ikke er helt godt nok forberedt på det mentale plan” siger Jeanette Ottesen og hun ved om nogen hvad hun taler om med den erfaring hun har som konkurrencesvømmer. Jeg mener at Jeannette har fat i noget centralt i den danske kultur og mentalitet generelt, som også har strenge ind i hvordan vi ser på os selv i erhvervslivet. Vi nøjes gerne med bronze og bliver stillet tilfredse, når blot vi kan føle med atleterne i deres egen overraskelse over at vinde guld selvom de slet ikke havde regnet med det inden de stillede op.
Husk venligst stadig på at min respekt for de danske OL-deltageres præstationer er stor og absolut helhjertet!
Men jeg tror, at vi kan lære meget af at lytte til Jeanette Ottesen og vende hendes udtalelse lidt om, hvis det kan give os mere guld: Vi skal turde tro på, at vi kan vinde guld og ikke stille os tilfredse med bronze eller blot det at deltage. Og så skal vi turde være der blandt de bedste, og have mod og selvtillid til at tro på, at vi har evnen til at være med helt fremme. Som en tidligere kvindelig OL-håndbold deltager sagde det i aften i et TV-interview, så bliver man temmelig benovet til et OL over bare at gå rundt der mellem så mange verdensstjerner. “Hvad laver jeg her?” tænkte hun dengang.

We Can Do It!
Vi har et unikt talent i Danmark for at løse opgaver med stor grad af improvisation, fleksibilitet og med en afsindig kampvilje, som vi er i stand til at fyre af, når det ser allermest håbløst ud! Tænk fx bare på dengang Jonas Warrer og Martin Kirketerp vandt OL-guld i deres 49´er-båd efter et vanvittigt drama på vandet ved Qingdao i 2008 da masten på deres jolle knækkede!

49er OL 2008

Koden til guldet ligger ikke i at træne og gøre som de andre. Der har de for store indbyggertal at finde talenterne imellem. Koden ligger i at overraske med en “7-6” som Danmark gjorde det i håndboldfinalen mod Frankrig. At dyrke det mentale, improvisationens kunst og evnen til at omstille sig lynhurtigt og ikke kun at dyrke boldteknik og svømmetag.
Leger vi med tanken om, at vi er en nation, der med 5,7 mill. indbyggere kan fremelske ét virkeligt talent indenfor hver sportsgren, så kan USA fremelske 60. Hver gang vores ene talent stiller op mod et amerikansk talent, er det altså også op imod det største talent blandt 60. Og det kræver at vores talent har trænet noget andet end det amerikanske talent; noget som kan mobiliseres, når det virkelig gælder! Det skal ikke findes i banelængder, svømmetag eller kasteteknik, men i et mentalt overskud med troen på at selvfølgelig kan guldet da vindes, når kampen skal stå!

Hvorfor nøjes med at være en sølv og bronze nation, når vi har talentet til guld?!

Læs hele artiklen med Jeanette Ottesen her:
http://www.dr.dk/sporten/ol/rio2016/danskere/jeanette-ottesen-danskerne-mangler-vindermentalitet