Hvorfor er COCKPITTET´s logo en spiral?

LogoDet er min erfaring, at de udfordringer jeg møder undervejs i mit liv, både på det private og professionelle plan, dukker op igen og igen, indtil jeg får lært at tackle dem rigtigt. Det kan fx være i relation til min måde at håndtere en medarbejder eller mine børn i bestemte sammenhænge. Hvis ikke jeg lykkedes med at “lukke sagen”, så vil jeg senere opleve mig selv i situation identisk med den forrige.
Jeg ser mit liv som en bevægelse fra centrum og ud langs en spiral. Det jeg oplever undervejs prøver jeg at lære af, men accepterer også, at der altid kan læres mere. Det får jeg så chancen for næste gang jeg kommer til samme sted; nu bare med læringen fra sidste gang i bagagen.
“Stedet” på spiralen kan du forestille dig som en eger i et hjul. Jo længere væk fra centrum af spiralen du befinder dig, desto mere har du lært på dette sted. Da spiralen ikke synes at have en ende betyder det også at vi altid kan lære noget mere. Deraf kommer også mit udtryk om at vi hele tiden skal stræbe efter at blive en bedre udgave af os selv. Det være sig som det menneske vi er professionelt, personligt og privat. Det kan nemlig ikke adskilles, hvis vi som leder ønsker at udvikle os hen imod at være autentiske. At være leder er ikke noget vi spiller, det er noget vi er i relation til nogle andre mennesker. Ligesom når vi er far, mor, ven, kæreste eller ægtefælle.

Er Danmark kun en sølv og bronze nation?

TILLYKKE!
Stort TILLYKKE til de danske OL-deltagere, der har taget medaljer med hjem til Danmark! Jeg har dyb respekt for deres præstationer og er som mange andre blevet rørt over at se deres forløsning, når de efter flere års hårdt slid, endelig står der til OL med medaljen om halsen. Særligt Pernille Blumes reaktion ovenpå sin guldmedalje i 50 meter fri ramte mig lige i hjertet og kaldte mere end én tåre frem.

Danmark nr. 5 i verden!?
Lige nu er OL-deltagerne på vej hjem fra Rio og Danmark samler sig i stolthed om de mange følelser som OL´et har givet os. 15 medaljer blev det til Danmark denne gang, flere end nogensinde før. Og nogen har endda regnet ud, at Danmark placerer sig som nr. 5 i verden, når vi gør op hvor mange indbyggere, der går på en OL-medalje. 1 medalje pr. 380.000 indbyggere mod fx USA´s 1 pr. 2,7 mill. indbyggere.
Hvad kan vi bruge den form for statistik til udover at give begejstringen et ekstra gear? Ingenting! Danmark deltog i OL med 122 atleter, USA med 554. Danmark har 5,7 mill. indbyggere, USA 324 mill. Havde USA deltaget med et antal atleter svarende til Danmark i f.t. deres indbyggertal, skulle de have haft knap 7.000 atleter med og havde så hevet 1.500 medaljer hjem, hvis de alle havde samme potentiale som de 554 de havde sendt! Det ville have været 1 medalje pr. 214.000 US-indbyggere. 576 eller 40% af medaljerne ville i øvrigt have været af guld!

Vil vi bare snydes?
“Det er det vildeste mentale game. Jeg tror måske, at vi danskere ikke er helt godt nok forberedt på det mentale plan” siger Jeanette Ottesen og hun ved om nogen hvad hun taler om med den erfaring hun har som konkurrencesvømmer. Jeg mener at Jeannette har fat i noget centralt i den danske kultur og mentalitet generelt, som også har strenge ind i hvordan vi ser på os selv i erhvervslivet. Vi nøjes gerne med bronze og bliver stillet tilfredse, når blot vi kan føle med atleterne i deres egen overraskelse over at vinde guld selvom de slet ikke havde regnet med det inden de stillede op.
Husk venligst stadig på at min respekt for de danske OL-deltageres præstationer er stor og absolut helhjertet!
Men jeg tror, at vi kan lære meget af at lytte til Jeanette Ottesen og vende hendes udtalelse lidt om, hvis det kan give os mere guld: Vi skal turde tro på, at vi kan vinde guld og ikke stille os tilfredse med bronze eller blot det at deltage. Og så skal vi turde være der blandt de bedste, og have mod og selvtillid til at tro på, at vi har evnen til at være med helt fremme. Som en tidligere kvindelig OL-håndbold deltager sagde det i aften i et TV-interview, så bliver man temmelig benovet til et OL over bare at gå rundt der mellem så mange verdensstjerner. “Hvad laver jeg her?” tænkte hun dengang.

We Can Do It!
Vi har et unikt talent i Danmark for at løse opgaver med stor grad af improvisation, fleksibilitet og med en afsindig kampvilje, som vi er i stand til at fyre af, når det ser allermest håbløst ud! Tænk fx bare på dengang Jonas Warrer og Martin Kirketerp vandt OL-guld i deres 49´er-båd efter et vanvittigt drama på vandet ved Qingdao i 2008 da masten på deres jolle knækkede!

49er OL 2008

Koden til guldet ligger ikke i at træne og gøre som de andre. Der har de for store indbyggertal at finde talenterne imellem. Koden ligger i at overraske med en “7-6” som Danmark gjorde det i håndboldfinalen mod Frankrig. At dyrke det mentale, improvisationens kunst og evnen til at omstille sig lynhurtigt og ikke kun at dyrke boldteknik og svømmetag.
Leger vi med tanken om, at vi er en nation, der med 5,7 mill. indbyggere kan fremelske ét virkeligt talent indenfor hver sportsgren, så kan USA fremelske 60. Hver gang vores ene talent stiller op mod et amerikansk talent, er det altså også op imod det største talent blandt 60. Og det kræver at vores talent har trænet noget andet end det amerikanske talent; noget som kan mobiliseres, når det virkelig gælder! Det skal ikke findes i banelængder, svømmetag eller kasteteknik, men i et mentalt overskud med troen på at selvfølgelig kan guldet da vindes, når kampen skal stå!

Hvorfor nøjes med at være en sølv og bronze nation, når vi har talentet til guld?!

Læs hele artiklen med Jeanette Ottesen her:
http://www.dr.dk/sporten/ol/rio2016/danskere/jeanette-ottesen-danskerne-mangler-vindermentalitet

Konceptudvikling i Cockpittet

Efterhånden som værktøjerne bliver slebet til, ryger de ned i værktøjskassen. Cockpittets værktøjskasse kalder jeg Z-box (Z som i “ZET”) og indeholder de værktøjer, som enhver leder har brug for at navigere rundt i lederskabet. ?

Blog - Z-Box

‪#‎Cockpittet‬ ‪#‎TheLeadersChoice‬ ‪#‎Zbox‬ ‪#‎ZoomExploreTask‬ ‪#‎E3E‬ ‪#‎WHW‬ ‪#‎Ledelsei3D‬ ‪#‎YouCanDoit

Ledelse og kultur

Ledelse handler også om, at skabe en kultur, der understøtter organisationens mål og opgaver. Kulturen i en organisation eller på en arbejdsplads er bl.a. karakteriseret ved den måde vi taler sammen på, både det vi siger og måden vi siger det på.
Kommunikationskulturen kan ikke alene forhindre at målene nås, men også være direkte skadelig for trivslen på arbejdspladsen for den enkelte medarbejder. Det vi taler om, og måden vi gør det på, skaber et billede af noget, der således bliver til vores virkelighed.

Blog - Kultur

Stress og mistrivsel opstår i ‘virkeligheden’, men er virkeligheden nu reelt også som vi taler om den? Er problemerne reelt så store, som vi gør dem til? Eksisterer de overhovedet? Går talen på at det er blevet umuligt at løse opgaven eller på hvilken løsning der kan findes? Er det “de andres” skyld eller gør de også deres bedste?
Bidrager du som leder til at tale tingene op eller ned? Gør du det bevidst eller er du bare “røget med på vognen”?
Tør du gå mod strømmen og være mønsterbryder, når kommunikationen skader kulturen?
?

‪#‎Cockpittet‬ ‪#‎TheLeadersChoice‬ ‪#‎YouCanDoit‬ ‪#‎CommunicationAndCulture

Creative moment ☀️☕️

Blog - Creative moment

Jeg har opdaget, at jeg får de fleste af mine ideer om morgenen. Det udnytter jeg, når jeg har tid, ved bevidst ved at placere mig i inspirerende og rolige omgivelser et par timer. Jeg har altid gang i en masse små blokke, hvor jeg propper mine tanker og ideer ind i. Jeg prøver at dele det lidt struktureret op, fx i hvad der hører til mit faste arbejde, mit eget firma, privatliv og ‘det løse’. Det bygger lidt på mit eget ‘livshjul’, som jeg prøver, at udvikle mig indenfor. Det lykkes ikke helt for mig, at holde strukturen, men det er også okay. Det vigtigste er jo alligevel ideerne og tankerne ?
Hvornår er du kreativ, og hvordan iscenesætter du dine egne ‘creative moments’? ?

‪#‎Cockpittet‬ ‪#‎TheLeadersChoice‬ ‪#‎YouCanDoit‬ ‪#‎creativemoment

Når ledelse lammer

Et voksent menneske med et fuldtidsjob har typisk et liv hvor, arbejdet fylder 20% af de 8.760 timer, der er på et kalenderår med 365 dage. 30% bruges på at sove, hvilket vil sige at der er 50% tilbage til ”alt det andet man gør i livet”.
Disse tre ”tidsblokke” griber let ind i hinanden; tænk bare på hvad bekymringer omkring fx børn, økonomi eller parforhold kan betyde for søvn eller arbejdsindsats. Men omvendt så tages problemer på jobbet også let med ind i både vores søvn og ”alt det andet vi gør i livet”.

Arbejde - Sove - Leve og ledelse - 1

Jeg har som leder selvfølgelig selv begået fejl, som jeg ikke er stolte af, men som jeg har prøvet at blive bedre af. Som med alt andet, læres ledelse bl.a. også gennem fejl. Men så længe man har en oprigtig ambition om hele tiden at forbedre sig, så er det i mine øjne okay at begå fejl. Jeg har heller ikke oplevet, at nogen ikke var klar til at tage imod en undskyldning og komme videre sammen med mig derefter.

Et problem på flere arbejdspladser er desværre dårlig ledelse, hvor lederen ikke ser ud til at ville eller kunne forbedre sig. Jeg har gennem de næsten 30 år jeg har arbejdet med ledelse, set og hørt, så mange eksempler på, hvordan ledelse i en række virksomheder og organisationer påvirker menneskers liv på en meget trist og til tider direkte uværdig måde. Ledelse af mennesker ”rammer”, men undertiden gør det mere: DET LAMMER!

Ledere har undertiden større indflydelse på menneskers livskvalitet end ægtefæller og kærester, og deres ledelse kan være så ødelæggende, at man som virksomhed eller organisation fejler totalt ved ikke at gøre noget ved det! Ikke alene ødelægger man menneskers livskvalitet og gør indhug i deres ”tidsblokke”; man ødelægger også deres mulighed for at levere en god arbejdsindsats. Og det er da decideret dumt!

Arbejde - Sove - Leve og ledelse - 3

Ledelse handler om mennesker og det forpligter! God ledelse begynder med en beslutning: Lederens!

I COCKPITTET arbejder jeg for, at ledelse udføres med HØJDE, hvilket vil sige:
– Ledelse skal LYSE, ikke slukke.
– Ledelse skal LØFTE, ikke trykke.
– Ledelse skal LEVES, ikke tænkes.

COCKPITTET – Ledelse med højde! ?

‪#‎cockpittet‬ ‪#‎ledelsemedhøjde‬ ‪#‎YouCanDoit‬ ‪#‎TheLeadersChoice

Det er vigtigt at have drømme!

Det kan være drømme om små ting, som relativ let kan opnås.
De store drømme er straks lidt vanskeligere, at håndtere. Fordi de ofte kræver, at vi forandrer noget i den måde, vi lever vores liv på. Det kan være alt lige fra at ændre vaner, vi ikke ønsker at holde fast i længere, til at bytte store ‘ting’ ud i livet, som giver os et helt andet liv.

Hvad afholder os fra at gøre drømme til virkelighed? Usikkerheden om vi lykkes? At vi skal give afkald på noget, som vi har accepteret som “godt nok” (og vi ved jo hvad vi har, men ikke hvad vi får…). Det hårde arbejde, der som regel følger med at udleve en drøm?

Hvad får vi, når vi IKKE vælger at opfylde vores drømme? Et “godt nok” liv? Et liv i “Komfort Cellen” uden passion?

Har du en drøm, som du ikke er begyndt at udleve endnu?

Blog - Dreaming

Det er et – drøn irriterende – faktum, at vi kun er en beslutning fra at begynde at leve vores drømme!!

‪#‎cockpittet‬ ‪#‎ledelsemedhøjde‬ ‪#‎itsyourchoice‬ ‪#‎YouCanDoit